Badkamer verbouwen met betegelde douchevloer

Bij het verbouwen van de badkamer en het installeren van een inloopdouche met een barrièrevrije toegang, zijn er een aantal belangrijke punten om op te letten. Dit garandeert een probleemloos gebruik, zowel direct na het gereedkomen van de badkamerverbouwing alsook na jaren van douchen. Bij een moderne badkamer kiest men vaak voor een inloopdouche die geheel gelijkvloers is aangelegd en zonder drempel of waterkering toegankelijk is. Door de doorlopende vloer, die vaak betegeld is, ontstaat een ruimtelijk, elegant en esthetisch geheel dat ook vooral erg praktisch is. Vooral voor oudere mensen is het een opluchting, zo de inloopdouche in te kunnen lopen zonder last te hebben van obstakels. Maar ook bij het verbouwen in de kleinere badkamers ontstaat een mogelijkheid om ruimte te winnen, zowel praktisch alsook optisch. Wie de juiste vakkundige begeleiding en advies krijgt, en het juiste materiaal koopt, kan het verbouwen van de badruimte best zelf uitvoeren en zo’n douche installeren.

De voorbereiding van badkamerverbouwing

Het allerbelangrijkste bij het installeren van een doorlopende vloer in de douche is de noodzakelijke helling oftewel het afschot. Tenslotte is het niet de bedoeling dat de badruimte tijdsens het douchen overstroomt. Optimaal is een gradiënt van 1,5 tot 2 centimeter over de hele lengte, de vuistregel is één cm per strekkende meter douchevloer. In een nieuw gebouw zonder bestaande vloeren, is het gemakkelijk om de bodem, inclusief afvoerleiding, tijdens de bouw te laten aanleggen door de aannemer, Het wordt al iets moeilijker als in een bestaande situatie de tegels, of andere materialen, al zijn aangebracht en niet over het vereiste afschot beschikken. De oude ondervloer dient dan te worden aangepast tegels dienen dan te worden verwijderd documenten al uitgesteld omdat ze moeten worden verwijderd en vaak de hele vloer worden opengebroken.

De bouw van de inloopdouche

Een tijdens de badkamerverbouwing op de vloer gebouwde douche kan gerealiseerd worden met een verzonken doucheplaat waarbij de afvoer onderdeel uit maakt van de douchebak, of middels tegels op de vloer aanbrengen. Bij een doucheplaat voor de inloopdouche is vaak de helling al in het materiaal verwerkt zodat u hier geen omkijken naar heeft, wel zal deze douchebak verzonken moeten worden om uiteindelijk aan de bovenzijde gelijk te komen met de tegelvloer. Bij het door laten lopen van de vloertegels tot in de douche kunt u eventueel nog (elektrische) vloerverwarming eronder aanbrengen. Middels het afschot wordt het douchewater naar de achter- of zijwand geleid om het te laten wegstromen in de verzonken douchegoot of wandafvoer. Let bij het aanleggen hiervan tijdens het verbouwen van de badkamer op het gebruik van kimband en kimpasta om voor een permanente waterafdichting te zorgen. Het is makkelijker om de tegels van de inloopdouche niet al te groot te nemen, bijvoorbeeld door voor tegelstroken of kleinere tegeltjes uit dezelfde tegelserie te kiezen. Dit maakt het leggen van afschot naar de doucheput of -goot vaak makkelijker. Indien er toch grotere maten worden gebruikt kan inzagen van de vloertegels naar de hoeken van de afvoer een oplossing zijn. Wel zorgen meer voegen voor meer grip op de vloer maar hebben echter het nadeel dat zij omslachtig te reinigen zijn. Voor meer tips over het verbouwen van de badkamer kijkt u op het badkamerblog van Sani-bouw: http://www.sani-bouw.nl/nieuws

verbouwen-badkamer-inloopdouche

Bladwijzer de permalink.