Vochtige kelder, wat doe je er tegen?

Een vochtige kelder is een veelvoorkomend probleem in diverse woningen en gebouwen. Het saneren is dan misschien een effectieve oplossing, echter is dit wel tijdrovend en duur. Een betere oplossing is dan om de renovatie van binnenuit te laten gebeuren. Dit is praktischer en wordt ook vaker gebruikt. Het injecteren is hier een goed voorbeeld van en is een zeer effectieve oplossing. Deze techniek is populair, snel, goedkoop en gemakkelijk. Vochtproblemen in de kelder zijn vaak het gevolg van weersinvloeden. Het grondwaterpeil kan snel veranderen als gevolg van veel neerslag, terwijl er ook een laag grondwaterpeil kan ontstaan door een lange periode van warmte en droogte. Oudere woningen zijn vaak minder goed berekend op deze weersomstandigheden en door deze schommelingen wordt het gesteente al snel poreus en vochtig.

Vochtproblemen in de kelder

Er zijn een drietal oorzaken te noemen die een vochtige kelder kunnen veroorzaken. Deze oorzaken zijn:

  • Doorslaand vocht
  • Condens vocht
  • Optrekkend vocht

In het geval dat dit vocht schade aanricht binnen je woning wordt dit in veel gevallen gedekt door de brandverzekering. Simuleer een brandverzekering om er zeker van te zijn!

Doorslaand vocht wordt vaak veroorzaakt door een opening in de buitenmuur die als opening dient voor vocht. Dit is waar te nemen aan afbrokkelend stucwerk en behang. Een oplossing hiervoor is het injecteren van muren tegen vocht. Er worden gaten geboord die gevuld worden met een speciale afdichtingsgel. Dit biedt een beschermingslaag in de muur en deze oplossing kan vrijwel overal worden toegepast.

Condens vocht is een veelvoorkomende oorzaak en is het gevolg van temperatuurverschillen. Dit is te herkennen aan vochtige vloeren en beslagen ramen. Dit is simpelweg op te lossen door beter te ventileren. Ventilatieroosters en of geopende raampjes kunnen dit probleem al grotendeels verhelpen. Dit probleem is dus gemakkelijk zelf op te lossen.

Optrekkend vocht treedt op wanneer de fundering in een vochtige ondergrond staat. Vloeren en muren kunnen poreus worden, maar ook scheurtjes kunnen de oorzaak zijn van een vochtige ondergrond met wateroverlast en uiteindelijk schimmelvorming als gevolg. De kosten van het verwijderen van schimmel kunnen hoog oplopen en daarom is het verstandig om allereerst onderzoek te doen. Het optrekkende vocht kan ook worden behandeld door de muren te injecteren tegen vocht. Het materiaal wordt geïnjecteerd met een speciale injectiegel en biedt zodoende een waterdichte beschermlaag. Gevolgen van waterproblemen zijn:

  • Loslaten van stucwerk, verf en behang
  • Schimmelgroei en een muffe lucht
  • hoge vochtigheidsgraad
  • Ongezond leefmilieu
  • Oxidatie van leidingen
  • Wateroverlast

Belangrijk is om al deze genoemde problemen te voorkomen en een vochtige kelder geen kans te geven. Vaak is het zo dat het injecteren tegen vocht de meest voorkomende oplossing is, aangezien dit een grote garantie geeft dat het probleem verholpen wordt.

Bladwijzer de permalink.