Lekkage

Lekkage…. Wat nu?

Drup, drup, drup… Een gele vlek op het plafond. Een stortbad in de woonkamer. Lekkage neemt vele vormen aan. Ongetwijfeld is lekkage 1 van de grootste ongemakken in en om het huis. Of het nu het dak is dat lekt, een kraan in de badkamer of de afvoer: lekkages staan met stip in de top-3 van problemen die u kunt tegenkomen. Ook in de badkamer. Daarom hebben wij op deze pagina de belangrijkste tips voor u op een rij gezet. Wat moet u doen bij een lekkage? Waar moet u aan denken? Op deze pagina leest u meer!

LekkageAcuut of juist niet?
Sommige lekkages merkt u direct. Het water spuit door de gang of loopt in sneltreinvaart de trap af. Maar andere lekkages zijn ware sluipmoordenaars. U merkt er dagen of weken niets van, tot u opeens een gele vlek op het plafond ziet of schimmel op een plek waar dat niet hoort. In beide gevallen weet u: ik heb last van een lekkage. Maar de oorzaak opsporen en om te gaan met de gevolgen, dat is in beide gevallen heel anders. We maken daarom op deze pagina een onderscheid tussen acute en niet-acute lekkages.

Een acute lekkage – sluit water af
Is er sprake van een acute lekkage? Een gesprongen leiding of een gescheurde doucheafvoer? Sluit eerst het water af. Daarmee voorkomt u grotere schade. Het water heeft u er zo weer op, maar u bent wel even aan het dweilen op het moment dat de overloop volloopt met water. Kortom, zorg dat u goed kan werken. Het grote voordeel van een acute lekkage is dat u direct ziet wat de oorzaak is en u die in sommige gevallen ook goed zelf kunt verhelpen. Is dat niet het geval? Schroom dan niet en vraag een loodgieter u te helpen. Lekkages zijn soms specialistisch werk waarbij u wel wat extra hulp kunt gebruiken.

Niet-acute lekkages
Een niet-acute lekkage kan heel vervelend zijn, vooral omdat u niet weet waar het vandaan komt. Soms komt de lekkage uit een afvoer in de badkamer of een kraan in de badkamer die lekt en water langs in plaats van in de wasbak laat stromen. Soms zit er een scheurtje in de slang naar de wasmachine, waardoor het water geleidelijk eruit sijpelt. Er zijn zo veel manieren te verzinnen waardoor water geleidelijk een weg naar beneden zoekt.

Bij niet-acute lekkages is het zaak om geleidelijk af te strepen: wat kan het niet zijn, wat kan het nog steeds zijn. Concreet betekent dit dat u alle plekken waar water aan te pas komt, langs gaat. U gaat bij die plekken op zoek naar de zwaktes en waarom daar wel of geen water doorheen lekt. Is de kust veilig en lekt er op die specifieke plek niets? Dan kunt u door naar de volgende. Zo kunt u uiteindelijk wel bepalen waar de lekkage vandaan komt.

Lukt het dan nog steeds niet? Dan kunt u een lekdetectiebedrijf bellen. Zij hebben van lekkages hun specialiteit gemaakt en zullen uiteindelijk het lek vinden. Bent u van plan om een lekkage aan te pakken en heeft u daarnaast toekomstige plannen om bijvoorbeeld de badkamer te verbouwen? Vraag een offerte voor een badkamer verbouwing aan en combineer dit met de loodgieter werkzaamheden zodat u wellicht geld kunt besparen.

Reacties zijn gesloten.