Waarom groeit het gebruik van kunststof zo snel?

Wie zijn huis graag een beetje duurzamer maakt, doet met liefde de nodige investeringen om dit mogelijk te maken. Immers; hoe duurzamer het huis, hoe lager de maandelijkse kosten om het huis warm te houden en hoe minder onderhoud je nodig hebt om alles in goede staat te houden. Een van de investeringen die vaak gedaan wordt om die duurzaamheid te verhogen, is het aanbrengen van kunststof onderdelen. Het is eens wat anders dan zonnepanelen of een warmtepomp, maar kunststof is wel degelijk een zeer duurzame investering. Waarom? We geven een paar voorbeelden.

Het gaat tientallen jaren mee

Kunststof heeft de fijne eigenschap dat het bestand is tegen de elementen. Denk bijvoorbeeld aan regen, overdadige zonneschijn, of vorst. Dit zijn stuk voor stuk elementen die invloed hebben op de staat van bijna alles dat buiten staat. Denk bijvoorbeeld eens aan hout; laat je dat vrijwel onbewerkt buiten staan, dan zal je zien dat de kwaliteit ervan rap achteruit holt. En daarom moet je het onderhouden; je gebruikt beits om het te beschermen tegen de vervelende invloeden van buitenaf en eens in de zoveel tijd komt de schilder langs om het weer van een vers kleurtje te voorzien. Dit hoeft niet bij kunststof. Of het nou gaat om kozijnen, kunststof dakranden, gevelbekleding of iets anders, kunststof heeft vrijwel geen onderhoud nodig en gaat gemakkelijk tientallen jaren mee, zonder dat je een schilder hoeft in te schakelen en zonder dat je het moet behandelen. 

Het vereist dus amper onderhoud

Onderhoud is dus echt minimaal bij kunststof. Het is verstandig om af en toe het kunststof even schoon te maken met een sopje en een doekje, maar veel meer vraagt het eigenlijk niet van je. Dit betekent dat je niet alleen tijd bespaart, maar dus ook de kosten die regulier onderhoud met zich meebrengt. 

Het isoleert uitstekend

Wie kiest voor kunststof, kiest niet alleen voor een materiaal dat amper onderhoud vraagt, maar ook voor een materiaal dat is gemaakt om goed te isoleren. Denk bijvoorbeeld aan kunststof kozijnen; deze zijn vaak van zeer hoge kwaliteit en isoleren zo goed, dat de overheid heeft besloten om ze mee te nemen in een plan dat verduurzaming van woningen stimuleert. Met andere woorden; wie kunststof kozijnen neemt, kan in veel gevallen aanspraak maken op subsidie, waarmee de investering een stuk bereikbaarder en interessanter wordt. Deze duurzaamheid is direct terug te vinden in de besparingen die je maakt op je energiekosten en dat zorgt er ook voor dat de investering zichzelf snel weer terugverdient.

Het is UV-bestendig

Een andere fijne eigenschap van kunststof, is dat het UV-bestendig is. Dat betekent dat het prima bestand is tegen zonlicht en niet verbleekt, wat er weer voor zorgt dat je geen schilder hoeft in te huren om eens in de zoveel tijd je hele huis onder handen te nemen. Deze vorm van duurzaamheid bespaart je dan ook opnieuw veel geld op de lange termijn.

Bladwijzer de permalink.