Nieuwe bekleding op je chalet? Denk eens aan kunststof

Een chalet of stacaravan moet eens in de zoveel tijd een onderhoudsbeurt krijgen. Zo’n beurt kan een volledige schildersessie opleveren, waarbij alle onderdelen grondig onderhouden worden en er weer een tijdje tegenaan kunnen. Wat je ook kan doen, is de bekleding volledig vervangen en het hout inruilen voor kunststof. Kunststof biedt namelijk flink wat voordelen ten opzichte van hout en zorgt ervoor dat je tientallen jaren vooruit kan.

Kunststof is kleurvast

Iedereen die wel eens hout heeft gezien dat een tijdlang onbehandeld is gebleven, weet hoe het kan verbleken door UV-licht. Daarom is het ook zo belangrijk dat de schilder regelmatig langs komt om ervoor te zorgen dat het hout zijn oorspronkelijke kleur behoudt, of juist een volledig nieuwe kleur krijgt. Wie kunststof rabatdelen op de gevel heeft, zal de schilder helemaal niet meer terugzien. Kunststof is namelijk bijzonder kleurvast en UV-bestendig. Dit betekent dat de kleur niet vervaagt, maar gewoon volledig intact blijft en je er dus vrijwel geen omkijken naar hebt. En omdat kunststof een enorme vlucht heeft gemaakt, is het ook in allerlei verschillende variaties beschikbaar. Elke kleur die je kan bedenken, maar ook allerlei verschillende variaties als het gaat om het uiterlijk van de rabatdelen. Wil je niet langer gebruik maken van hout, maar zoek je wel naar die echte houtlook? Kunststof rabatdelen met een houtlook zijn niet van echt te onderscheiden.

Het is onderhoudsarm

Hout moet regelmatig behandeld worden om bestand te blijven tegen vocht en UV-straling. Bij kunststof ligt dit wat anders. Dat het bestand is tegen UV-straling hebben we al behandeld, maar ook vocht, vorst en andere elementen zullen geen vat krijgen op de kwaliteit van kunststof. Kunststof onderdelen kunnen wel dertig jaar meegaan, zonder dat er veel aan hoeft te gebeuren. Het enige wat af en toe echt even moet, is het schoonmaken van de onderdelen. Wie een chalet of stacaravan in het bos heeft, weet hoe makkelijk groene aanslag zich kan vestigen op de verschillende onderdelen. Het schoonhouden van deze onderdelen is overigens niet heel ingewikkeld; het is een kwestie van een sopje maken en met een doekje het vuil verwijderen. Ook een tuinslang kan goed helpen, maar wie met de hogedrukspuit in de weer wil, moet voorzichtig zijn. Het materiaal kan beschadigen als de straal te krachtig is.

Het is bijzonder divers

Zoals al even genoemd, is kunststof bijzonder divers en kan het dan ook allerlei verschillende vormen aannemen. Dat maakt het zo populair; je kan het bijvoorbeeld niet meer onderscheiden van echt hout, zodat je die bekende look hebt, zonder het onderhoud. De verschillende variaties van kunststof zorgen ervoor dat je altijd iets kunt vinden dat echt goed bij je wensen past. Dit heeft er mede voor gezorgd dat kunststof nu zo’n beetje de leidende vorm van gevelbekleding is op chalets en stacaravans en het einde van het succesverhaal is zeker nog niet in zicht. Wie kiest voor kunststof, kiest voor de toekomst.

Bladwijzer de permalink.